De Verenigde Staten gaan toch alle geheime documenten over de moord op president John F. Kennedy op 22 november 1963 vrijgeven.

Dat meldt president Donald Trump zaterdagavond op Twitter. Dit deed hij na beraad met zijn stafchef van het Witte Huis, inlichtingendienst CIA en andere agentschappen.

De namen van de mensen die in de documenten worden genoemd, blijven geheim als ze nog leven. Dat geldt ook voor hun adresgegevens. Trump wil zo aan alle speculaties een einde maken, zo zegt hij. ''Ik doe dit om reden van volledige openheid, transparantie, en om een einde te maken aan alle complottheorieën''.

National Archives

De afgelopen week gaven de National Archives al 2,800 documenten vrij. Trump had eerder besloten bepaalde documenten niet openbaar te maken na smeekbeden van de FBI en de CIA vanwege de staatsveiligheid. Hij zou dat met tegenzin hebben gedaan.

Volgens de Amerikaanse wet moeten de miljoenen pagina's tekst uiterlijk op 26 oktober 2017 openbaar zijn gemaakt. Alleen de president heeft de macht om die deadline te negeren en informatie toch geheim te laten houden.