Paus Franciscus heeft zaterdag in een toespraak opgeroepen tot meer eenheid in Europa en de Europese Unie. Hij vindt dat landen meer aan de hele Europese gemeenschap moeten denken en niet alleen aan hun eigen agenda.

De paus deed zijn uitspraken aan het eind van een tweedaagse conferentie over het opnieuw uitvinden van Europa op het Vaticaan. Frans Timmermans was als vicepresident van de Europese Commissie aanwezig bij de conferentie.

De paus noemde de crisis in Catalonië niet, maar riep wel op tot eenheid. "Een Europese Unie die het gevoel van een eenheid niet terug kan krijgen bij het tegengaan van crises, staat voor een grote uitdaging en mist een grote kans voor de eigen toekomst."

"Particuliere en nationale agenda's zijn een risico voor de droom van de grondleggers van Europa", aldus de paus over de eenheid. 

Populisme

Franciscus waarschuwde ook voor het rechts-extremisme en populisme in Europa. "Zij maken protesteren de kern van hun politiek, zonder een echt alternatief te bieden." 

"Jammer genoeg wordt de politiek steeds meer een plek voor botsingen tussen verschillende meningen", zegt de paus, die vindt dat de politiek in Europa afglijdt van wat het moet zijn. 

De paus besloot zijn toespraak door de problematiek rond migratie te bespreken. "Migranten moeten niet worden gezien als bedreiging, maar als verrijking." Toch moet niet zomaar iedereen worden toegelaten volgens Paus Franciscus. "De migratie moet worden gecontroleerd en de overheid moet daarbij volledige integratie aanbieden."