De Spaanse premier Mariano Rajoy neemt de macht over in Catalonië. Dat stelt hij vrijdagavond op een persconferentie in Madrid.  

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal worden afgezet, net als de andere ministers van Catalonië. Spaanse ministeries zullen de leiding overnemen. Ook de politie in Catalonië zal onder gezag van Madrid komen te staan. 

Verder wordt het Catalaanse parlement ontbonden. Rajoy kondigt daarom nieuwe verkiezingen aan die op 21 december zullen worden gehouden.

De maatregelen van de premier volgen op de beslissing van de Spaanse Senaat, die vrijdag met een ruime meerderheid instemde voor het in werking stellen van artikel 155, waarmee de Catalaanse regioregering buitenspel kan worden gezet.

"Ik kan urenlang uitweiden over het antidemocratische proces dat Catalonië heeft ingezet", stelde Rajoy, doelend op de Catalaanse beslissing om onafhankelijk te worden. "De illegale handelingen van de Catalanen horen niet bij de democratische waarden van Spanje en Europa." 

Onafhankelijkheid

De Catalaanse separatisten namen een uur voor de beslissing van de Spaanse Senaat nog een motie aan waarmee de onafhankelijkheid werd uitgesproken.

Van de 135 Catalaanse parlementsleden brachten er 82 hun stem uit. Zeventig stemden voor de motie van onafhankelijkheid, twee meer dan de benodigde 68 stemmen. Tien stemden tegen en twee stemmen waren blanco.  

Parlementsleden van de drie partijen die tegen afsplitsing zijn, verlieten voorafgaand aan de stemming de zaal in Barcelona.

Minuten later gaf de Spaanse senaat toestemming om met een beroep op artikel 155 van de grondwet maatregelen te nemen tegen het regiobestuur. Rajoy kondigde na een bijeenkomst van de ministerraad 's avonds aan de Catalaanse leider Carles Puigdemont en diens medebestuurders te ontslaan.

Catalaans parlement roept onafhankelijkheid van regio uit
56
Catalaans parlement roept onafhankelijkheid van regio uit