De winnaar van de parlementsverkiezingen in Tsjechië, de protestbeweging ANO van de populistische miljardair Andrej Babis, gaat alleen regeren. 

"We zijn bij alle partijen op een afwijzing gestoten, dus we zullen een minderheidsregering proberen", zei Babis vrijdag tegen Tsjechische media.

ANO kreeg bij de parlementsverkiezingen van een week geleden 29,6 procent van de stemmen, en werd daarmee verreweg de grootste partij. Het nieuwe parlement komt pas op 20 november in de nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen.

Zeman

De Tsjechische president Milos Zeman sprak donderdag al zijn steun voor een dergelijke variant uit. "Babis is de winnaar van de verkiezingen en dat moet men respecteren", aldus de 73-jarige Zeman.

Wie zo'n minderheidsregering zal gedogen, is nog onduidelijk. "We gaan een programma presenteren dat deels ook programma's van andere partijen omvat", kondigde Babis aan.

Gespeculeerd wordt over steun van de anti-immigratiepartij SPD of de orthodoxe communisten (KSCM). De 63-jarige Babis had zich tijdens de verkiezingscampagne gepresenteerd als anti-immigratie en euroscepticus, maar noemde zich na de verkiezingen "pro-Europees."

Protestpartij ANO wint Tsjechische parlementsverkiezingen met ruime cijfers
68
Protestpartij ANO wint Tsjechische parlementsverkiezingen met ruime cijfers