De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag besloten niet alle geheime documenten over de moord op president John F. Kennedy op 22 november 1963 vrij te geven. Een deel van de documenten wordt voorlopig niet openbaar gemaakt na smeekbeden van de FBI en de CIA.

De National Archives zullen door het besluit van Trump zeer binnenkort 2.800 voorheen geheime documenten vrijgeven. Hij besloot echter tot een onderzoeksperiode van een half jaar waarin de overheidsdiensten een deel van de documenten nog eens bekijken en kunnen beslissen of vrijgave een risico betekent.

Volgens regeringsmedewerkers ging Trump slechts met tegenzin akkoord met het verzoek om documenten voorlopig achter te houden.

Kenners speculeren al weken over de vraag of Trump de documenten laat vrijgeven. Het is in 1992 wettelijk vastgelegd dat de miljoenen pagina's tekst uiterlijk op 26 oktober 2017 openbaar gemaakt moeten zijn. Alleen de president heeft de macht om die deadline te negeren en informatie toch geheim te laten houden.