De Catalaanse leider Carles Puigdemont schrijft geen vervroegde regionale verkiezingen uit. Hij zei tijdens een toespraak dat wel te hebben overwogen, maar uiteindelijk toch anders te hebben besloten.

Puigdemont zou naar eigen zeggen niet genoeg garanties hebben van de centrale regering in Madrid, dat vervroegde verkiezingen zouden voorkomen dat de autonomie van Catalonië wordt afgenomen.

Volgens Puigdemont is het nu aan het Catalaanse parlement om door te gaan met het mandaat voor onafhankelijkheid.

Meerdere bronnen hadden eerder op de dag aangegeven dat Puigdemont van plan was zelf vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat leidde in Catalonië tot veel commotie. Separatisten vinden verkiezingen niet nodig omdat er al een referendum over onafhankelijkheid is gehouden.

De krant El Païs berichtte donderdag dat Puigdemont en andere regionale bestuurders, politici en separatistische organisaties urenlang hebben vergaderd over de crisis.

De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde vorige week aan de regering van de autonome regio te willen ontslaan. Ook wil Madrid nieuwe regionale verkiezingen. Vrijdag beslist de Spaanse Senaat of het 't daarvoor benodigde artikel 155 in werking wil laten treden.

Premier Rajoy kondigt overname bestuur Catalonië aan
60
Premier Rajoy kondigt overname bestuur Catalonië aan

Ontslag

De Catalaanse minister van Handel en Wetenschap Santi Vila heeft donderdagavond ontslag genomen. Hij besloot daartoe nadat Puigdemont had nagelaten nieuwe verkiezingen uit te schrijven en de mogelijkheid van een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Spanje had opengelaten.

Vila was tegen het uitroepen van een onafhankelijk Catalonië. Volgens de krant La Vanguardia hadden regionale verkiezingen zijn voorkeur. Hij stapt nu op omdat zijn "pogingen tot dialoog zijn mislukt".