Honderdduizenden mensen in Thailand hebben donderdag afscheid genomen van de vorig jaar overleden koning Bhumibol. Hij is donderdagavond (plaatselijke tijd) gecremeerd in Bangkok.

Aan de plechtigheden rond de crematie, die woensdag begonnen en vijf dagen duren, ging ongeveer een jaar van voorbereidingen vooraf.

De militaire regering van Thailand trok er zo'n 3 miljard baht (bijna 77 miljoen euro) voor uit. Naar schatting kwamen er ruim 250 duizend mensen op de plechtigheid af. Veel mensen waren in het zwart gekleed.

De crematieceremonie op het Sanam Luang-plein werd bijgewoond door koningin Máxima en andere buitenlandse vorsten. Rond dat plein konden tijdens de plechtigheden enkele tienduizenden mensen terecht. De crematie werd geleid door Bhumibols zoon, koning Maha Vajiralongkorn.

Honderdduizenden nemen afscheid van Thaise koning Bhumibol
60
Honderdduizenden nemen afscheid van Thaise koning Bhumibol

Tempels

Rouwende Thai konden donderdag ook afscheid nemen op andere plaatsen. Zo konden bloemen worden gelegd bij replica's van het koninklijke crematorium of bij een van de tempels in de stad.

De Thaise koning overleed op 13 oktober vorig jaar na zeven decennia op de troon gezeten te hebben. Bhumibol, formeel koning Rama IX, regeerde meer dan zeventig jaar.

Hij was in Thailand zeer geliefd. Bhumibol werd gezien als een stabiliserende factor in het land dat veel politieke onrust kent en meerdere militaire coups heeft gehad.