De Braziliaanse president Michel Temer hoeft niet voor het Hooggerechtshof te verschijnen voor een aanklacht wegens corruptie. Het Lagerhuis stemde woensdagavond tegen het proces tegen Temer. 

Nadat 172 leden van het Lagerhuis hadden gestemd tegen de vervolging van Temer was duidelijk dat er geen zaak zou komen in het Hooggerechtshof van Brazilië. Met de aanwezigheid van 477 stemgerechtigden konden de tegenstanders van de president niet de benodigde stemmen krijgen (342, twee derde van het parlement).

Het Braziliaanse parlement heeft de macht om te beslissen over het vervolgen van een president. Vorige week had het Hogerhuis van Brazilië de aanklacht ook al verworpen.  

Beschuldigingen 

De Braziliaanse president werd afgelopen maand door de procureur-generaal van het land in staat van beschuldiging gesteld wegens het belemmeren van de rechtsgang en afpersing. Temer wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen van de twee broers Batista, directieleden van JBS, het grootste vleesverpakkingsbedrijf ter wereld. Zij zijn vorige maand aangehouden, en zouden niet alleen de president maar ook tweeduizend andere politici hebben omgekocht.

Er zou een geluidsopname bestaan waarop een van de broers met Temer over omkoping spreekt. In ruil voor geld zou de president ervoor zorgen dat het bedrijf voordelen zou genieten.

Petrobas

De zaak tegen Temer is onderdeel van een grootschalig corruptieonderzoek dat sinds 2014 loopt en waarin het (semi)staatsoliebedrijf Petrobras centraal staat. Tientallen prominente zakenmensen en hooggeplaatste politici zijn hierbij betrokken en velen van hen zijn inmiddels veroordeeld wegens corruptie en witwassen.