In het onderzoek naar de Bende van Nijvel moet de onderste steen bovenkomen. Dat zei de Belgische minister van Justitie Koen Geens dinsdag in het parlement. De uitspraak volgt op de recente onthulling dat een voormalige rijkswachter mogelijk lid was van de moorddadige organisatie in de jaren tachtig.

"Te veel is niet helder", aldus Geens. Zo nodig komt er extra geld en personeel voor het onderzoek, maar de minister zei dat de verwachtingen niet te hoog moeten zijn.

Volgens hem zijn er in het verleden pogingen gedaan het onderzoek te dwarsbomen. Hij had het over "een besmeurde erfenis".

De terreur van de mysterieuze Bende van Nijvel in beeld
143
De terreur van de mysterieuze Bende van Nijvel in beeld

De Reus

De oud-rijkswachter heeft volgens een familielid op zijn sterfbed opgebiecht dat hij het bendelid was dat bekendstaat als De Reus. "Ongetwijfeld interessant", aldus Geens, "maar onderzoek naar zijn DNA en vingerafdrukken heeft daar geen bewijs voor geleverd".

Bij de overvallen van de Bende van Nijvel op onder meer Delhaize-supermarkten kwamen 28 mensen om. Voor informatie die leidt tot de aanhouding van de daders heeft de supermarktketen 250.000 euro tipgeld klaarstaan.