De regering van Catalonië gaat bij het constitutioneel hof in Madrid in beroep tegen de toepassing van artikel 155 van de grondwet. De regering van de Spaanse minister-president Rajoy heeft daartoe vorige week besloten omdat Catalonië de onafhankelijkheid wil uitroepen.

Door het artikel in te zetten, kan de Spaanse regering de autonomie van Catalonië opschorten en zelf het bestuur overnemen.

Overigens moet de Spaanse senaat nog toestemming geven voor het toepassen van artikel 155. De senators stemmen vrijdag over het voornemen van de regering.

De spanning tussen Madrid en de Catalaanse regering zijn de afgelopen weken opgelopen. Tijdens een referendum op 1 oktober stemde 90 procent van de Catalaanse kiezers voor onafhankelijkheid. Een derde van de Catalanen bracht hun stem uit.

Een Spaanse rechter had het referendum verboden. Daarom stuurde Madrid agenten naar Catalonië om de stemming te stoppen. Bij de ongeregeldheden vielen honderden gewonden.

Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?
111
Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?

Procedure

De Spaanse premier Rajoy besloot vorige week tot het in werking stellen van artikel 155 nadat de Catalaanse regering weigerde helderheid te geven over een dreigende onafhankelijkheidsverklaring. De Spaanse senaat stemt vrijdag over het in werking stellen van de procedure om Catalonië de autonomie af te nemen.

Het Catalaanse parlement komt donderdag bijeen om te praten over de ontstane situatie.