Italiaanse voetbalclubs en dagbladen hebben dinsdag een eerbetoon aan Anne Frank geplaatst. De aanleiding is een rel rond stickers die supporters van Lazio Roma verspreidden, met daarop Anne Frank in een AS Roma-shirt afgebeeld.

De acht grootste kranten van Italië zetten als reactie dinsdagochtend op hun voorpagina een afbeelding van Anne Frank in shirts van de zes grootste voetbalclubs van het land, meldt het Parool

Met het initiatief willen zowel de kranten als de voetbalclubs stelling nemen tegen antisemitisme.

De omstreden stickers doken op tijdens de wedstrijd Lazio Roma-Cagliari, die afgelopen zondag plaatsvond. Tijdens de wedstrijd riepen sommige aanhangers van Lazio ook antisemitische leuzen.

#Siamotuttiannafrank

De Italiaanse politie en voetbalautoriteiten zijn maandag een onderzoek gestart naar de stickers, die aan werden getroffen op de glazen wanden, muren en toiletten van het Stadio Olimpico. Hier spelen zowel Lazio als AS Roma hun meeste wedstrijden.

Het initiatief ging op sociale media vergezeld met de hashtag #siamotuttiannafrank, 'wij zijn allemaal Anne Frank'. De foto's en de hashtag werden veelvuldig gedeeld.

Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting laat in een reactie weten met afschuw kennis te hebben genomen van de actie van Roma-fans. "Goed dat anderen, waaronder Italiaanse voetbalclubs, hun verontwaardiging over deze actie hebben uitgesproken'', stelt de stichting in een reactie.

"Supporters van Lazio Roma hebben een afbeelding van Anne Frank misbruikt om hun antisemitische meningen kenbaar te maken. De harde kern van Lazio Roma-supporters heeft een lange geschiedenis van racisme, antisemitisme en extremisme. In dit geval wilde de Lazio-aanhangers de supporters van stadsgenoot AS Roma beledigen'', aldus de Anne Frank Stichting die er op wijst dat deze anti-Joodse uitingen, uiterst pijnlijk zijn voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve hebben ondervonden.

Aanvoerders Inter en Sampdoria tekenen als eerbetoon dagboek Anne Frank
45
Aanvoerders Inter en Sampdoria tekenen als eerbetoon dagboek Anne Frank