Na de moord op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia op Malta hebben zondag duizenden mensen in de hoofdstad Valletta voor gerechtigheid gedemonstreerd. Ze eisten een snelle oplossing van de zaak en het einde van de corruptie in de politiek en bij de autoriteiten.

Caruana Galizia werd afgelopen week gedood door een autobom op de eilandstaat. Wie achter de moord zit is nog steeds onduidelijk.

Caruana (53) had onlangs een schandaal onthuld uit de zogenoemde Panama Papers. Zij beschuldigde ook medewerkers van premier Joseph Muscat van het exploiteren van buitenlandse brievenbusondernemingen. Zijn vrouw Michelle zou eigenaar zijn van het bedrijf Egrant in Panama, dat grote sommen geld liet circuleren in transacties met een bank in Azerbeidzjan. Daarvan zou de vrouw flink hebben geprofiteerd.

Muscat noemde de dodelijke aanslag "een barbaarse aanval op de persvrijheid." Hij kondigde onmiddellijk een onderzoek aan. "Ons land verdient gerechtigheid", zei hij kort na de aanslag.

Aan de demonstratie deed ook journalistenorganisatie Reporters Zonder Grenzen mee. "De moordenaars wilden haar tot zwijgen brengen, ze willen ons tot zwijgen brengen. Maar ze zullen geen minuut zwijgen hebben'', zei directeur Christophe Deloire.

Sommige deelnemers aan het protest droegen spandoeken of T-shirts met daarop de laatste woorden die Caruana Galizia maandag schreef: "Overal waar je kijkt zijn boeven", "De situatie is wanhopig".