De Japanse regeringspartijen kunnen na de parlementsverkiezing van zondag mogelijk vasthouden aan hun tweederdemeerderheid in het parlement. 

Dat blijkt uit exitpolls van Japanse media, waarin mensen werden gevraagd naar hun stemgedrag.

Uit een exitpoll van de Japanse omroep NHK blijkt dat de Liberaal-Democratische Partij (LDP) van premier Shinzo Abe en coalitiepartner Komeito vermoedelijk tussen de 281 en 336 van de 465 zetels veroveren. Sommige media schatten dat de partijen net naast de zogeheten 'supermeerderheid' grijpen die ze nu hebben.

De partijen lijken op basis van de exitpolls in elk geval te kunnen rekenen op een parlementaire meerderheid. Een grote overwinning zou de kans vergroten dat Abe volgend jaar wordt herkozen als leider van zijn partij. De politicus wordt dan de langszittende premier van het land.

Verkiezingen

Het parlement is vorige maand is ontbonden door Abe. Hij hoopt met vervroegde verkiezingen op veel winst voor zijn eigen partij, waarmee hij zoekt naar een "nieuw mandaat" om een "nationale crisis af te wenden". Met die crisis doelt hij op het conflict met Noord-Korea. 

De populariteit van Abe daalde dit jaar door schandalen tot rond de 30 procent. Door de crisis rond Noord-Korea kan hij zich als een sterke leider profileren en zit hij weer in de lift bij de kiezers.

Tyfoon

Inwoners in verschillende delen van Japan maken zich intussen klaar voor tyfoon Lan, die bereikt maandag het vasteland. Er zijn al twee doden gevallen. Autoriteiten hebben zeventigduizend huishoudens geadviseerd te evacueren wegens het naderen van de tyfoon. Naar verwachting worden nog meer mensen geavacueerd.

Volgens meteorologen kan de tyfoon in het oosten en het centrale deel van het land windsnelheden tot 160 kilometer per uur bereiken. Ze waarschuwen voor zware regenval en overstromingen, onder meer in de omgeving van Tokio. Zondag zijn in het land al flinke regenbuien.

Door de slechte weersomstandigheden zijn zondag meer dan driehonderd vluchten geannuleerd. Ook rijden veel treinen niet. Niet duidelijk is hoe de naderende tyfoon de verkiezingen heeft beïnvloed.