De Japanse autoriteiten hebben tienduizenden mensen in verschillende delen van het land geadviseerd te evacueren wegens het naderen van de tyfoon Lan. De tyfoon bereikt maandag het vaste land van Japan.

Volgens meteorologen kan de tyfoon in het oosten en het centrale deel van het land windsnelheden tot 160 kilometer per uur bereiken. Ze hebben gewaarschuwd voor zware regenval en overstromingen, onder meer in de omgeving van Tokio.

Autofabrikant Toyota schort maandagmorgen de werkzaamheden in alle assemblagefabrieken in Japan op wegens het passeren van de tyfoon.

Honderden vluchten zijn geannuleerd. Zondag wordt het land al getroffen door flinke regenbuien.

Verkiezingen

Japanners kunnen zondag naar de stembus voor een nieuw parlement. Premier Shinzo Abe ontbond vorige maand het parlement. Hij hoopt zondag een meerderheid te behouden voor zijn coalitie onder leiding van de Liberaal-Democratische Partij (LPD).

Volgens exitpolls van Japanse media stevent de partij van Abe af op een grote verkiezingswinst. De peilingen van nieuwszender TBS geven aan dat de LPD 311 van de 465 zetels wint, genoeg voor een tweederde meerderheid. Andere zenders geven aan dat de partij onder die grens blijft hangen.

Abes eigen populariteit daalde dit jaar door schandalen tot rond de 30 procent. Door de crisis rond Noord-Korea kan hij zich als een sterke leider profileren en zit hij weer in de lift. Als de exitpolls kloppen wordt Abe de langstzittende premier van Japan. Hij vervult die functie al sinds 2012.