De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de benoeming van president Robert Mugabe van Zimbabwe tot goodwill-ambassadeur heroverwegen.

Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus meldt via Twitter dat hij alle bezwaren heeft gehoord en dat hij zo snel mogelijk met een verklaring komt.

Mugabe's benoeming werd afgelopen woensdag bekendgemaakt. Hij zou in Afrika aandacht moeten gaan vragen voor chronische ziekten. Maar op de aanstelling van de 93-jarige president kwam een stortvloed van kritiek.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het ''een stuitend, slecht en bizar idee" en ''slecht voor de prestige van de WHO en haar gezondheidsmissie".

Groot-Brittannië noemt Mugabe's aanstelling ''verrassend en teleurstellend" en ook de Verenigde Staten zijn teleurgesteld. Het westen houdt de 93-jarige Mugabe verantwoordelijk voor talloze mensenrechtenschendingen en het verwoesten van de economie van zijn land. ''Gezien Mugabe's verbijsterende staat van dienst op gebied van mensenrechten, is het een gotspe hem een goodwill-ambassadeur te noemen", liet Human Rights Watch weten.

Eerder prees Tedros Adhanom Ghebreyesus Zimbabwe als een land waar gezondheidszorg voor iedereen een politieke topprioriteit is.