De Somalische president Mohamed Abdullahi gaat terreurgroep al-Shabaab de oorlog verklaren. Dat heeft de premier van dat land gezegd, nadat vrijdagavond bekend werd dat het dodental door twee bomaanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen tot 358.

Abdullahi zal het offensief zaterdag afkondigen, meldt AP. De Verenigde Staten zullen naar verwachting een ondersteunende rol gaan vervullen, zegt een Somalische legerleider die anoniem wil blijven tegen het Amerikaanse persbureau.

Eerder op vrijdag maakte het Amerikaanse leger bekend dat het de strijd tegen al-Shabaab heeft hervat met een drone-aanval.

Een woordvoerder van het Somalische leger heeft AP laten weten dat er duizenden troepen betrokken zullen zijn bij het offensief. Zij moeten proberen om de fundamentalisten van al-Shabaab te verdrijven uit hun bolwerken in de regio Shabelle, van waaruit al-Shabaab al meerdere aanslagen heeft uitgevoerd.

Gewonden

Vrijdag kwamen duizenden Somaliërs bijeen in Mogadishu om de aanslag te herdenken. De Somalische minister van Informatie Abdirahman Omar Osman maakte vrijdagavond via Twitter bekend dat nog 56 mensen worden vermist. Door de gigantische explosie vielen ook nog 228 gewonden.

De verantwoordelijkheid van de aanslagen is niet opgeëist, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat al-Shabaab er achter zit

Een zelfmoordterrorist liet afgelopen zaterdag zijn vrachtwagen vol springstof de lucht in vliegen op een van de drukste kruispunten in Mogadishu. De aanslag geldt als de dodelijkste aanslag sinds de islamitische militanten in 2007 de heilige oorlog uitriepen. Het dodental stond eerder op driehonderd, maar de verwachting was al dat dit aantal verder op zou gaan lopen.