Ruim vier weken nadat orkaan Maria een spoor van vernieling aanrichtte op Puerto Rico, zit bijna 80 procent van het eiland nog altijd zonder elektriciteit.

Ook heeft het Carabische eiland moeite om voldoende basisbehoeften zoals stromend water te leveren.

In 23 van de 78 districten op Puerto Rico is de energievoorziening weer enigszins op gang gekomen. Het geniekorps van het Amerikaanse leger kreeg recent 240 miljoen dollar voor herstelwerkzaamheden. Begin volgende week zijn ook meer stroomgeneratoren gebruiksklaar.

President Donald Trump kreeg donderdag bezoek van de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rossello. Hij beloofde via het Congres subsidies en leningen te regelen voor de wederopbouw.

Trump zei wel dat eerst de Amerikaanse overheid moet worden terugbetaald en dan pas de andere schuldeisers. Voordat Maria aan land kwam, was de Puerto Rico al failliet. Het eiland heeft een schuld van 72 miljard dollar.

Rapportcijfer

Trump prees de inspanningen die het Witte Huis levert om Puerto Rico er bovenop te helpen. Op een schaal van 1 tot 10 gaf hij zichzelf en zijn regering het hoogste cijfer omdat "we zo veel voorzieningen hebben getroffen en zo snel".

Gouverneur Rossello weigerde een rapportcijfer te geven.

Trump geeft eigen regering cijfer 10 voor hulp aan Puerto Rico na Maria
50
Trump geeft eigen regering cijfer 10 voor hulp aan Puerto Rico na Maria