Ruim veertig leden van het Amerikaanse Congres hebben de regering gevraagd om een inreisverbod voor hooggeplaatste militairen uit Myanmar.

Zowel Democratische als Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gevraagd om "duidelijke sancties" wegens het schenden de mensenrechten van een half miljoen Rohingya, de islamitische minderheid in het Aziatische land.

Maandag werd al bekend dat de opperbevelhebber en andere hooggeplaatste militairen van het leger van Myanmar voorlopig niet welkom zijn in de Europese Unie. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten dat vanwege het "buitenproportionele en onaanvaardbare geweld" door de veiligheidstroepen van het Aziatische land tegen de Rohingya.

Geweldsgolf

Voor zover bekend zijn sinds 25 augustus, toen de geweldsgolf in Myanmar uitbrak, 582.000 Rohingya naar het buurland gevlucht. De Rohingya-moslims worden al jaren in Myanmar onderdrukt en hebben vrijwel geen rechten. Nadat Rohingya-rebellen uit protest over hun positie in Myanmar politieposten hadden aangevallen, reageerde het leger direct door vergeldingsacties uit te voeren.

De Verenigde Naties zeiden in een eerder stadium al het geweld in het land te zien als een schoolvoorbeeld van etnische zuivering