Braziliaanse president Temer overleeft eerste stemming over corruptie

De Braziliaanse president Michel Temer heeft een eerste stemming in het hogerhuis van zijn land over een aanklacht wegens corruptie overleefd. 

39 senatoren stemden tegen een proces tegen Temer door het Hooggerechtshof. 26 leden stemden voor een procedure.

Leden van het Braziliaanse Lagerhuis stemmen volgende week over mogelijke vervolging. Verwacht wordt dat ook hier de stemming in het voordeel van de president uitvalt.

Omkoping

De Braziliaanse president werd afgelopen maand door de procureur-generaal van het land in staat van beschuldiging gesteld wegens het belemmeren van de rechtsgang en afpersing. Temer wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen van de twee broers Batista, directieleden van JBS, het grootste vleesverpakkingsbedrijf ter wereld. Zij zijn vorige maand aangehouden, en zouden niet alleen de president maar ook tweeduizend andere politici hebben omgekocht.

Er zou een geluidsopname bestaan waarop een van de broers met Temer over omkoping spreekt. In ruil voor geld zou de president ervoor zorgen dat het bedrijf voordelen zou genieten.

Corruptie

De zaak tegen Temer is onderdeel van een grootschalig corruptieonderzoek dat sinds 2014 loopt en waarin het (semi)staatsoliebedrijf Petrobras centraal staat. Tientallen prominente zakenmensen en hooggeplaatste politici zijn hierbij betrokken en velen van hen zijn inmiddels veroordeeld wegens corruptie en witwassen.

Lees meer over:
Tip de redactie