De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag met een toespraak het negentiende congres van de Communistische Partij in Peking geopend. Xi voorziet een mooie toekomst voor zijn land, maar ook zware uitdagingen.

Xi sprak onder meer over veiligheid, de economie en het buitenlandbeleid van China. Een terugkerend thema was ook het succesvol terugdringen van corruptie binnen de Communistische Partij.

De president heeft sinds zijn aantreden vijf jaar geleden diverse maatregelen getroffen om corruptie terug te dringen. Zo strafte China alleen al in 2013 1,34 miljoen ambtenaren wegens corruptie. Ook werden enkele tientallen oud-ambtenaren opgepakt en gevangen genomen. 

De president gaf aan te verwachten dat China in 2050 een modern en welvarend land is. Hij noemde als thema's die de laatste jaren onvoldoende zijn aangepakt de toenemende inkomenskloof en de werkgelegenheid in het land. Ook het onderwijs en de medische zorg hebben aandacht nodig, liet hij weten. Xi zei ook niets te zien in het kopiëren van buitenlandse politieke systemen. 

Taiwan

Een van de uitdagingen die Xi noemde is om Taiwan onder de duim te houden, dat door de Volksrepubliek wordt gezien als een afvallig gebiedsdeel. Volgens Xi is het China de afgelopen vijf jaar gelukt om een onafhankelijk Taiwan tegen te houden. Ook de komende vijf jaar moet het zogeheten één-Chinabeleid volgens Xi gehanteerd blijven worden.

Tweede termijn

Het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij duurt tien dagen. De komende dagen nemen ruim 2300 partijleden de zaken op de agenda door, en worden onder meer de leden van het Centraal Comité gekozen. Die kiezen op hun beurt weer de leden van het Politbureau, het hoogste Chinese politieke orgaan.