De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) spoort Bangladesh aan de doorstroom van Rohingya-moslims aan de grens met Myanmar te versnellen. Op dit momenten zouden zo'n vijftienduizend vluchtelingen staan te wachten tot ze de grens over kunnen. 

 

De UNHCR heeft de autoriteiten in Bangladesh dinsdag gevraagd om het toelaten van vluchtelingen aan de grens te versnellen, zodat de Rohingya-moslims sneller naar de opvangkampen landinwaarts kunnen trekken, waar het veiliger is en de omstandigheden beter zijn. 

"De humanitaire omstandigheden in Bangladesh baren ons ernstige zorgen", aldus een woordvoerder van de UNHCR. "Gezien de fragiele toestand waarin veel vluchtelingen verkeren telt iedere minuut." Vorige maand meldde Unicef bovendien dat meer dan de helft van de vluchtende Rohingya minderjarig is.

Volgens de woordvoerder zou de vertraging ontstaan door een in zijn ogen weliswaar begrijpelijke, maar uitgebreide screening die de vluchtelingen bij de grens moeten ondergaan. Door de UNHCR gemaakte dronebeelden geef een beeld van het aantal vluchtelingen dat staat te wachten. 

Geweldsgolf

Voor zover bekend zijn sinds 25 augustus, toen de geweldsgolf in Myanmar uitbrak, 582.000 Rohingya naar het buurland gevlucht. De Rohingya-moslims worden al jaren in Myanmar onderdrukt en hebben vrijwel geen rechten. Nadat Rohingya-rebellen uit protest over hun positie in Myanmar politieposten hadden aangevallen, reageerde het leger direct door vergeldingsacties uit te voeren.

De Verenigde Naties gaven in een eerder stadium aan het geweld in het land te zien als een schoolvoorbeeld van etnische zuivering