Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft opnieuw een voornemen van de Amerikaanse president Donald Trump voor een inreisverbod tegengehouden. Rechter Derrick Watson in Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, haalde een streep door de inreisbeperkingen.

De kwestie waar het telkens om draait is of vijandigheid tegen moslims een reden voor een inreisverbod mag zijn. Het ministerie van Justitie in Washington deelde na de uitspraak mee dat het snel tegen "het onjuiste vonnis" in beroep zal gaan.

Het is de derde keer dat federale rechters de president dwarszitten. Dit keer moest de reisbeperking woensdag ingaan. Het betreft verboden voor inwoners van Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië, Tsjaad en Noord-Korea, alsmede voor enkele regeringsvertegenwoordigers van Venezuela.

"Amerika veilig maken heeft voor mij de hoogste prioriteit", meldde Trump vorige maand toen het nieuwe verbod werd aangekondigd.

Terrorisme

Trump bepaalde in januari per decreet dat vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen voor onbepaalde tijd werden geweerd om daarmee terrorisme te voorkomen.

Het inreisverbod kon rekenen op een storm aan bezwaren. Diverse federale rechters schoten het decreet af. Ook een afgezwakte tweede versie kon rekenen op verwerping door de rechterlijke macht.