De gouverneur van Florida Rick Scott heeft de noodtoestand afgekondigd in een deel van de staat met het oog op een toespraak van een kopstuk van de extreem-rechtste alt right-beweging.

Het gaat om Richard Spencer (foto red.), een toonaangevend persoon van extreem-rechts, die donderdag een toespraak houdt op de Universiteit van Florida in Gainsville. De gouverneur heeft de noodtoestand uitgeroepen in Alachua County, waarin de stad ligt.

Daarmee wil Scott ervoor zorgen dat de veiligheidsdiensten alle mogelijke middelen ter beschikking hebben om eventuele ongeregeldheden naar aanleiding van de toespraak van Spencer in de kiem te smoren.

Spencer wordt gezien als een van de grondleggers van de zogeheten alt-right-beweging.

Demonstratie

In augustus liep een demonstratie tegen een geplande bijeenkomst van extreem-rechtste groepen in Charlottesville in de staat Virginia uit de hand, en kwam een vrouw om nadat een man met extreem-rechtse sympathieën met zijn auto inreed op tegendemonstranten.

Lokale media melden dat Spencer - die een ruimte op de universiteit heeft gehuurd - dreigt een een rechtszaak aan te spannen als de universiteit het evenement probeert te annuleren. Hij zou het uitroepen van de noodtoestand "vleiend maar onnodig" hebben genoemd.