De tropische storm Ophelia heeft maandag in Ierland het leven gekost aan drie mensen. De zeldzaam sterke storm gaat gepaard met metershoge golven en windsnelheden tot 130 kilometer per uur.

De Ierse regering heeft waarschuwingen doen uitgaan dat het de ergste storm van de aflopen vijftig jaar kan worden. 

Er zijn twee doden gevallen toen een boom op een auto terechtkwam. Daarnaast kwam een man om het leven toen hij een boom van de weg probeerde te halen.

"De windstoten zijn levensgevaarlijk. Ga niet naar buiten", meldt de Ierse organisatie die de noodhulp coördineert. Op het zuidelijkste punt van Ierland werden snelheden van 176 kilometer per uur gemeten volgens de Ierse meteorologische dienst.

Zo'n 360 duizend huishoudens zitten zonder stroom, nadat de storm elektriciteitskabels heeft losgerukt. Scholen en ziekenhuizen zijn uit voorzorg gesloten en het openbaar vervoer ligt plat.

Afgezwakt

In de loop van maandag is Ophelia afgezwakt van orkaan tot tropische storm. Zaterdag bereikte Ophelia nog de derde categorie met windsnelheden tot 185 kilometer per uur. Door het relatief koele zeewater zwakte de storm af. Relatief warm zeewater werkt als brandstof voor een orkaan.

Boven land zwakt de storm dus vermoedelijk snel af. "Maar het blijft hard waaien", zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. "Zeker in bergachtige en heuvelachtige gebieden. Daarnaast brengt de storm veel regen met zich mee. Dat kan lokaal voor veel wateroverlast zorgen."

Weeralarm

Na Ierland trekt Ophelia over Noord-Ierland. De Britse weersdiensten hebben een weeralarm voor het land afgegeven. Maandagnacht trekt de storm verder richting Schotland.

Naar verwachting neemt de storm snel in kracht af. "In Schotland zal het nog wel een flinke storm worden, maar niet meer dan dat", aldus Klaassen.