Leger Myanmar doet onderzoek naar eigen optreden tegen Rohingya

De Myanmarese strijdkrachten zijn een eigen onderzoek begonnen naar gedrag van militairen in deelstaat Rakhine. Daar sloegen meer dan een half miljoen Rohingya op de vlucht naar Bangladesh voor een geweldsuitbraak.

Het leger trad hard op nadat Rohingya-opstandelingen eind augustus veiligheidstroepen hadden aangevallen. Getuigen verklaarden dat soldaten zich schuldig maakten aan moordpartijen, verkrachtingen en brandstichting.

Een militair comité gaat nu uitzoeken of de manschappen zich hielden aan de gedragscode en hun bevelen opvolgden, blijkt uit een verklaring op de Facebookpagina van legerleider Min Aung Hlaing. ''Daarna geven ze alle informatie over het onderzoek vrij.''

Zuivering

De Verenigde Naties noemden het optreden van de militairen eerder ''een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen''. 

Eind september noemde VN-topman António Guterres de ontwikkelingen een ''humanitaire nachtmerrie''. ''We hebben ijzingwekkende verhalen gehoord van vluchtelingen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen'', zei Guterres. Zij spraken onder meer over ''excessief geweld, het gebruik van landmijnen tegen burgers en seksueel geweld''.

De overheid van Myanmar heeft altijd ontkend dat er een etnische zuivering plaatsvindt. Volgens een woordvoerder zijn er enkel "rebellen" gedood.

Lees meer over:
Tip de redactie