Witte Huis stopt Obamacare-subsidies voor minima

President Donald Trump stopt met het betalen van subsidies aan zorgverzekeraars zodat die de kosten van Obamacare kunnen drukken. De vrijdag aangekondigde maatregel van het Witte Huis leidt tot felle kritiek van de Democraten.

De verklaring van het Witte Huis zegt dat het ministerie van Gezondheid, op advies van het ministerie van Justitie, heeft vastgesteld dat er geen verplichting is voor het betalen van subsidies aan zorgverzekeraars onder de bepalingen van Obamacare.

Deze subsidies krijgen de zorgverzekeraars om de kosten te dekken voor het verzekeren van minima die vallen onder de zorgwet Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare.

De president heeft donderdag al een decreet getekend om Obamacare af te zwakken. Zijn plan om een nieuw zorgstelsel in te stellen strandde de afgelopen maanden meerdere malen in het Congres.

Uitgeklede polissen

Het decreet moet het gemakkelijker maken voor Amerikanen om volledig uitgeklede verzekeringspolissen te nemen. Deze speciale polissen zouden niet, zoals Obamacare voorschrijft, de kosten van essentiële basiszorg vergoeden.

Het is de zoveelste poging van Trump om het door hem zo gehate Obamacare te torpederen. In zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde een meerderheid tegen alle alternatieven die de president ter stemming bracht. Het vervangen van het zorgstelsel was een van zijn harde verkiezingsbeloftes.

Bevoegdheid

Het decreet werd met woede ontvangen door de Democraten. "Dit plan heeft het effect van een sloopkogel voor ons gezondheidsstelsel”, reageerde de Democratische senaatsleider Chuck Schumer. "De president wil het systeem saboteren omdat het Congres zijn slechte plannen heeft gedwarsboomd."

Bovendien vragen juridische experts zich af of Trump wel de bevoegdheid heeft om iets als het gezondheidsstelsel per decreet te wijzigen. Zo’n radicale wetswijziging kan vermoedelijk niet worden doorgevoerd zonder toestemming van het Congres.

Californië heeft donderdag al aangekondigd naar de rechtbank te stappen als Trump zijn decreet oplegt aan de staat. Andere staten hebben aangegeven het voorbeeld van Californië te volgen.

Lees meer over:
Tip de redactie