Trump tekent decreet om Obamacare te wijzigen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet getekend om Obamacare af te zwakken. Zijn plan om een nieuw zorgstelsel in te stellen strandde de afgelopen maanden meerdere malen in het Congres.

Het decreet moet het gemakkelijker maken voor Amerikanen om volledig uitgeklede verzekeringspolissen te nemen. Deze speciale polissen zouden niet, zoals Obamacare voorschrijft, de kosten van essentiële basiszorg vergoeden.

Daarnaast moet het eenvoudiger worden om goedkope polissen voor onbepaalde tijd aan te schaffen. Dit is nu, onder strenge voorwaarden, mogelijk voor een periode van drie maanden.

Het is de zoveelste poging van Trump om het door hem zo gehate Obamacare te torpederen. In zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde een meerderheid voor alle alternatieven die de president ter stemming bracht. Het vervangen van het zorgstelsel was een van zijn harde verkiezingsbeloftes.

Sloopkogel

"De kosten van Obamacare zijn gigantisch", stelde Trump tijdens het tekenen van het decreet. "Het stelsel vernietigt daardoor alles in haar kielzog." Trump zei daarnaast dat hij de druk  op het Congres verder zou gaan opvoeren om zijn plan Trumpcare alsnog aan te nemen.

Het decreet werd met woede ontvangen door de Democraten. "Dit plan heeft het effect van een sloopkogel voor ons gezondheidsstelsel”, reageerde de Democratische senaatsleider Chuck Schumer. "De president wil het systeem saboteren omdat het Congres zijn slechte plannen heeft gedwarsboomd."

Rechtbank

Bovendien vragen juridische experts zich af of Trump wel de bevoegdheid heeft om iets als het gezondheidsstelsel per decreet te wijzigen. Zo’n radicale wetswijziging kan vermoedelijk niet worden doorgevoerd zonder toestemming van het Congres.

Californië heeft donderdag al aangekondigd naar de rechtbank te stappen als Trump zijn decreet oplegt aan de staat. "De president wil de Affordable Care Act laten imploderen", stelde de Californische openbaar aanklager. "Dat is niet de richting waar wij heen willen. Wij wilen betaalbare gezondheidszorg voor al onze inwoners."

John McCain

Plannen om een eind te maken aan Obamacare hebben het tot dusver niet gered. De krappe meerderheid van de Republikeinen in de Senaat (52-48) bleek telkens funest. Kritische Republikeinen, onder wie John McCain, stemden met de Democraten tegen. 

De Republikeinen proberen al sinds de invoering van het zorgstelsel in 2010 een manier te vinden om er weer van af te komen. Critici binnen de partij menen echter dat de plannen die Trump indient onder meer een gezondheidszorgprogramma voor arme mensen ondermijnt. 

Volgens de rekenkamer van het Congres verliezen mogelijk tientallen miljoenen Amerikanen hun zorgverzekering als de wet wordt ingevoerd. 

Tip de redactie