'Verkiezingen in Congo op zijn vroegst in voorjaar 2019'

In de Democratische Republiek Congo zullen op zijn vroegst in april 2019 verkiezingen worden gehouden. Dit besluit van de kiescommissie zal zeker de woede wekken van de oppositie.

Deze dringt al sinds medio 2016 aan op nieuwe verkiezingen.

Tijdens grote protesten in diverse steden over het uitstellen van de verkiezingen vielen vorige jaar tientallen doden. Na gesprekken met president Joseph Kabila werd afgesproken dat de verkiezingen voor 2018 zouden plaatsvinden.

Volgens de kiescommissie zijn er echter zeker 504 dagen nodig om verkiezingen te organiseren die gegarandeerd eerlijk zullen verlopen. Zoveel tijd kost het om alle kiezers te bereiken en te registreren.

De oppositie stelt dat Kabila zich vastklampt aan zijn macht en weigert nieuwe eerlijke verkiezingen uit te schrijven.  Zo stelde zijn minister van financiën eerder dat verkiezingen niet konden worden uitgeschreven omdat er geen geld zou zijn.

Burgeroorlog

Sinds Congo onafhankelijk werd in 1960 is het er politiek gezien nog nooit rustig geweest. Diverse legerleiders heersten over het land nadat voormalig overheerser België zich had teruggetrokken.

Tussen 1996 en 2003 kwamen miljoenen mensen om tijdens een lange en bloedige burgeroorlog. In 2003 greep Kabila de macht, de zoon van de voormalige president Laurent Kabila die in 2001 door een staatsgreep om het leven kwam.

Lees meer over:
Tip de redactie