Honderden mensen vermist na evacuaties natuurbranden Californië

Evacuaties van meer dan 20.000 inwoners van door natuurbranden geteisterde delen van de Amerikaanse staat Californië verlopen chaotisch. Er worden honderden mensen vermist. Het aantal dodelijke slachtoffers in de bekende wijnstreek is donderdagochtend opgelopen tot zeker 21.

Het vuur heeft zo'n 3.500 gebouwen vernietigd. 

Volgens een woordvoerder van de plaatselijke hulpdiensten in een van de acht getroffen counties is van meer dan 550 mensen niet duidelijk waar zij zich bevinden. Het is nog niet duidelijk hoeveel van die mensen mogelijk dodelijke slachtoffers zijn en hoeveel van hen zich simpelweg niet hebben gemeld na te zijn geëvacueerd.

Er woeden momenteel meer dan twintig natuurbranden op een grondgebied van zo'n 70.000 hectare in het noorden van de staat. De meeste van die branden werden waarschijnlijk veroorzaakt door een storm afgelopen zondagnacht. De wind blies meerdere elektriciteitsmasten omver, wat tot vlammen leidde.

De branden werden aangewakkerd door ongunstige weersomstandigheden. Begin deze week stond er in het gebied een warme en droge wind, waardoor het vuur zich snel kon verspreiden. Sommige van de slachtoffers werden in hun slaap verrast. 

Vele dagen

Vanaf dinsdag werd het weer beter voor de brandweerlieden die de branden bestrijden. De temperatuur daalde, de windkracht nam af en er dreven mistvelden binnen vanaf de kust van de staat. 

Naar verwachting zal het nog dagen duren voordat de branden onder controle zijn gebracht. De directeur van het Californische ministerie van Bosbeheer en Brandbescherming, Ken Pimlott, zei woensdag (Amerikaanse tijd) op een persconferentie: "We zijn nog niet uit de problemen, en we zullen nog vele dagen lang niet uit de problemen komen."

Lees meer over:
Tip de redactie