Spanje eist opheldering over toespraak Catalaanse president

De Spaanse premier Mariano Rajoy eist van de regioregering van Catalonië dat ze duidelijk maakt of ze dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Op basis van die uitleg beraadt Madrid zich op de stappen die het tegen Catalonië gaat nemen.

Het verzoek komt als reactie op de toespraak van de Catalaanse president Carles Puigdemont, dinsdagavond

Puigdemont vroeg dinsdag wel een mandaat om van Catalonië een onafhankelijke staat te maken, in de vorm van een republiek.

Daarnaast tekende het Catalaanse parlement enkele uren na de toespraak een document waarin Catalonië zich onafhankelijk verklaart van Spanje.

Bemiddelaar

Het is onduidelijk of dat juridisch enige waarde heeft. Puigdemont gaf aan eerst de dialoog aan te willen gaan met het Spaanse parlement, en daarvoor enkele weken uit te willen trekken. 

De Spaanse regering heeft inmiddels laten weten de getekende onafhankelijksheidsverklaring door het Catalaanse parlement af te wijzen.

Rajoy zei in de Spaanse Tweede Kamer dat er niet eens over de Catalaanse onafhankelijkheid gesproken hoeft te worden, "omdat er onvoldoende redenen voor zijn en omdat de steun daarvoor ook niet zo vreselijk groot is". 

Of het daadwerkelijk tot gesprekken komt, valt te bezien. De Spaanse vice-premier Soraya Sáenz de Santamaría heeft een voorstel van Puigdemont voor gesprekken met een internationale bemiddelaar afgewezen.

Lees meer over:
Tip de redactie