Toch tegenkandidaat voor president Kenyatta bij verkiezingen Kenia

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta moet het bij de aankomende verkiezingen alsnog opnemen tegen een andere kandidaat. Politicus Ekuru Aukot, die in augustus minder dan één procent van de stemmen kreeg, mag van het hooggerechtshof toch weer meedoen.

Het hof oordeelde dat de aankomende stembusgang moet worden gezien als 'nieuwe' verkiezing, niet als een tweede verkiezingsronde met maar twee kandidaten. Volgens Keniaanse media was Aukot naar het 'high court' gestapt omdat hij niet op de kieslijst was gezet. 

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga trok zich dinsdag terug uit de verkiezing van 26 oktober. Dat was opvallend, omdat juist Odinga via het hooggerechtshof had afgedwongen dat de stembusgang opnieuw moest vanwege onregelmatigheden. Hij verloor in augustus tijdens de verkiezingen nipt van de zittend president Uhuru Kenyatta.

Odinga haakte na zijn juridische overwinning alsnog af omdat hij er geen vertrouwen in had dat de verkiezingen nu wel eerlijk verlopen. Daardoor leek Kenyatta de enige kandidaat te worden.

Lees meer over:
Tip de redactie