Spoedzitting Spaans parlement na toespraak Catalaanse president

De Spaanse premier Mariano Rajoy komt woensdag in spoedzitting bijeen met de leden van het Spaanse parlement om zich te beraden over vervolgstappen in het onafhankelijkheidsconflict met Catalonië.

De zitting komt als reactie op de toespraak van de Catalaanse president Carles Puigdemont, dinsdagavond. Aanvankelijk werd gedacht dat Puigdemont de onafhankelijkheid zou uitroepen. Dat deed hij niet, maar hij vroeg wel een mandaat om van Catalonië een onafhankelijke staat te maken, in de vorm van een republiek.

Daarnaast tekende het Catalaanse parlement enkele uren na de toespraak een document waarin Catalonië zich onafhankelijk verklaart van Spanje. Het is onduidelijk of dat juridisch enige waarde heeft. Puigdemont gaf dinsdag aan eerst de dialoog aan te willen gaan met het Spaanse parlement, en daarvoor enkele weken uit te willen trekken. 

De Spaanse regering heeft inmiddels laten weten de getekende onafhankelijksheidsverklaring door het Catalaanse parlement af te wijzen. Of het daadwerkelijk tot gesprekken komt valt te bezien. De Spaanse vice-premier Soraya Sáenz de Santamaría heeft een voorstel van Puigdemont voor gesprekken met een internationale bemiddelaar afgewezen. 

'Truc'

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis heeft woensdagochtend op het Franse radiostation Europe 1 gezegd dat de toespraak van Puigdemont dinsdag "een truc was om het een te zeggen en het tegenovergestelde te doen." Dastis liet ook weten dat het organiseren van nog een referendum in Catalonië niet tot de mogelijkheden behoort, omdat de Spaanse grondwet dat niet toelaat. "We kunnen niet accepteren dat een deel van de Catalanen een beslissing maakt voor heel Spanje."

Lees meer over:
Tip de redactie