Zweden en Denemarken gaan samen onderzoeken of Peter Madsen, hoofdverdachte van de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall, mogelijk betrokken is geweest bij een aantal onopgeloste moorden in Zuid-Zweden. 

Met behulp van DNA-databanken in beide landen wordt in november nader onderzoek gedaan naar ongeveer 120 onopgeloste moorden, melden Zweedse media. 

Onder die 120 onopgeloste zaken in het zuiden van Zweden zitten ook slachtoffers waarbij net als bij Kim Wall de ledematen zijn afgehakt. De databestanden van de Scandinavische landen worden volgende maand gekoppeld. Op die manier wordt het DNA van Madsen vergeleken met het materiaal dat bij de moordzaken is gevonden. 

Eerder werd bij een huiszoeking op een computer die door de Deen werd gebruikt beelden ontdekt van vrouwen die gemarteld en gewurgd werden. Vervolgens werden de vrouwen onthoofd. De politie gaat ervanuit dat de beelden authentiek zijn. Madsen stelt dat iedereen de computer kon gebruiken en dat de harddisk waar de beelden op stonden niet van hem is. 

Proces van start: Wie is Peter Madsen?
127
Proces van start: Wie is Peter Madsen?

Hoofd en benen

Vrijdag heeft de Deense politie het hoofd en de benen van de Zweedse journaliste gevonden. De romp van Wall spoelde in augustus aan op een oever van het Deense eiland Amager. Zonder hoofd, armen en benen.

Kim Wall verdween twee maanden geleden nadat ze op reportage was op de zelfgebouwde onderzeeër van uitvinder Madsen. Het Deense Openbaar Ministerie denkt dat de uitvinder betrokken is bij de dood van Wall. Ze zien hem als hoofdverdachte en denken dat de journalist om het leven is gekomen aan boord van zijn onderzeeër. Madsen wordt verdacht van moord en lijkschennis.

Steekwonden

Wall zou aan boord van het vaartuig in stukken zijn gesneden en overboord zijn gezet. Op de romp zijn een vijftiental steekwonden aangetroffen. Uit DNA-onderzoek is daarnaast gebleken dat Madsen flink fysiek contact heeft gehad met Wall. 

De uitvinder stelde in eerste verklaringen dat hij Wall na haar bezoek aan de onderzeeër heeft afgezet. Later kwam hij daarop terug en verklaarde hij dat de journalist aan boord was verongelukt toen een luik op haar hoofd viel. Madsen houdt vol haar vervolgens een zeemansgraf te hebben gegeven.