De gewezen commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica, Naser Orić, is in Bosnië vrijgesproken van oorlogsmisdaden tegen Serviërs. Nabestaanden van Servische slachtoffers liepen daarop uit protest de zaal uit.

De rechter oordeelde maandag dat de oud-commandant en een medeverdachte zich niet schuldig hebben gemaakt aan ''het overtreden van onderdelen van de Geneefse Conventies''. Bosnische Serviërs hadden het duo onder meer beschuldigd van de moord op drie krijgsgevangenen.

Bosnische moslims applaudisseerden toen Orić als een vrij man de zaal verliet. Serviërs reageerden juist woedend. ''Dit is een schandaal. Iedereen dacht dat hij gestraft zou worden'', zei een vrouw, die claimde dat de manschappen van Orić zeker zes van haar familieleden hebben gedood.

Veel Bosnische moslims zien Orić als een held vanwege zijn verdediging van Srebrenica. Bosnisch-Servische troepen liepen de stad in 1995 alsnog onder de voet, waarna vele duizenden moslims werden gedood. De aanwezigheid van Nederlandse VN-militairen kon het bloedbad niet voorkomen.