De orkaan Nate die al snel afzwakte tot een tropische storm nadat hij zondag aan wal kwam in de Amerikaanse staat Mississippi, heeft niet tot grote schade geleid. Nate liet eerder een spoor van verwoestingen achter in Centraal-Amerika.

De schade bleef beperkt tot overstroomde wegen en ondergelopen gebouwen. Ook veroorzaakte de storm een grote stroomstoring waardoor honderdduizend mensen zonder elektriciteit kwamen te zitten.

De windsnelheid van Nate nam in korte tijd af toen hij aan land kwam: van 140 naar 70 kilometer per uur. Toen hij de staat Alabama bereikte was de snelheid gedaald tot 55 kilometer per uur. Kort daarna trok het National Hurricane Center de waarschuwing voor de tropische storm in.

De gouverneur van Mississippi Phil Bryant vertelde verslaggevers dat er geen doden of meldingen van catastrofale schade zijn. ''We hebben deze ochtend geluk gehad en zijn gezegend”, zei hij.

Noodtoestand

Meerdere zuidelijke staten van de Verenigde Staten hadden zich op het ergste voorbereid en de noodtoestand afgekondigd. De gouverneur van de staat Alabama, Kay Ivey, riep inwoners in de kustgebieden op om een veilig heenkomen te zoeken.

Nate sloeg eerder deze week toe in Centraal-Amerika, daar was de schade veel groter en daarnaast kwamen er zeker dertig mensen om het leven.

Het is de vierde grote storm die de Verenigde Staten in de afgelopen twee maanden trof. Eerder richtten Harvey, Irma en Maria grote verwoestingen aan in Texas, Florida en Puerto Rico.