De CSU, de Beierse zusterpatij van Merkels CDU, dringt er bij de bondskanselier op aan om een rechtse koers aan te houden bij de coalitieonderhandelingen. CSU heeft een tien-puntenprogramma opgesteld waar de unie van de twee partijen zich op moet gaan richten.

De CSU wijt het zware verlies bij de verkiezingen twee weken geleden aan de "open rechterflank" waardoor AfD veel stemmen haalde. "We moeten de AfD keihard bestrijden. Er mag geen partij rechts van de unie van CSU en CDU zich breed maken", staat er in het programma.

Volgens de CSU willen de Duitsers een conservatieve koers. De partij pleit voor een beperking van de instroom van vluchtelingen, patriottisme en het centraal stellen van de Duitse cultuur. CSU-chef Horst Seehofer en Merkel ontmoeten elkaar zondag.

Jamaica-coalitie

Merkel gaat onderhandelen met de conservatief-liberale FDP en de Groenen over een nieuwe, zogenoemde "Jamaica-coalitie" (zwart-geel-groen). 

De FDP maakte bij de verkiezingen een comeback nadat de liberalen bij de vorige stembusgang de kiesdrempel niet haalden en uit de Bondsdag verdwenen.