De Spaanse premier Mariano Rajoy sluit niet uit dat hij het parlement van Catalonië naar huis stuurt en nieuwe verkiezingen organiseert in Catalonië. De grondwet van Spanje geeft hem via artikel 155 deze mogelijkheid.

Tot op heden was Rajoy uiterst vaag over deze mogelijkheid, maar in een interview met de Spaanse krant El Pais dat zaterdagavond laat verscheen, maakt de premier duidelijk dat hij deze optie niet uitsluit. De Spaanse premier wil niet dat Catalonië zich afscheidt van Spanje.

"Ik sluit niets uit dat binnen de grenzen van de wet past. Idealiter zou het niet nodig zijn dergelijke extreme maatregelen te treffen, maar als het noodzakelijk is om zaken tegen te houden, sluit ik het niet uit."

Bij het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië vorige week stemde ruim 90 procent voor onafhankelijkheid. Daarom wil premier Carles Puigdemont van Catalonië misschien dinsdag al de onafhankelijkheid uitroepen in het Catalaanse parlement.

Demonstraties

Zaterdag hebben tienduizenden mensen in Madrid en Barcelona gedemonstreerd voor overleg tussen de Spaanse en Catalaanse regering.  

De meeste actievoerders waren in het wit gekleed en droegen witte linten en ballonnen. De demonstranten riepen de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont op om met elkaar in gesprek te gaan.

Niet ver van de demonstratie in Madrid waren bij een tweede actie duizenden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de onafhankelijkheid van Catalonië.