Het Iraakse leger heeft de definitive aanval op Hawija ingezet. De stad, die zo'n 240 kilometer ten noorden van Baghdad ligt, is een van de laatste twee bolwerken van Islamitische Staat in Irak.

De Iraakse strijdkrachten begonnen op 21 september met een offensief om IS te verdrijven uit Hawija. Het leger rukte woensdag verder op nadat het maandag de strategische luchtmachtbasis Rashad in handen kreeg. 

Die basis ligt op ongeveer dertig kilometer ten zuiden van de stad. De terroristen van IS gebruikten het terrein als opleidingskamp en plek om materieel aan te voeren, aldus het Iraakse leger.

Mosul

Na Hawija rest Islamitische Staat nog één gebied in Irak, namelijk een strook land in het westen, nabij de grens met Syrië. De ineenstorting van het zogenoemde kalifaat van IS kreeg in juli definitief gestalte met de val van Mosul. Bij de herovering van deze stad kreeg het leger steun van Amerikaanse soldaten. De strijd om Mosul duurde in totaal negen maanden. De terroristische organisatie verloor in augustus ook al het belangrijke bolwerk Tal Afar.

De Iraakse premier Haider al-Abadi liet aan het begin van het offensief op Hawija weten alle gebieden in zijn land te willen "zuiveren van IS-terroristen."