Koning Felipe VI van Spanje heeft dinsdag scherpe kritiek geuit op de politieke leiders in Catalonië. De monarch toonde zich boos en verweet hen onder andere "onverantwoordelijk gedrag" door een tegen de wet in een referendum te houden.

"Catalaanse leiders hebben de Spaanse wet overtreden en een totaal gebrek aan loyaliteit laten zien", sprak Felipe in een toespraak op televisie. Het was de eerste keer dat de Spaanse koning reageerde op de situatie in Catalonië.

Volgens Felipe zetten de Catalaanse leiders met hun voornemen om zich van Spanje af te scheiden "de economische en sociale stabiliteit" in de regio en in heel Spanje op het spel. Felipe schaarde zich achter de ingrepen door de regering van Mariano Rajoy door te stellen dat het de verantwoordelijkheid van de staat is "de wettelijke orde te handhaven."

Hij stelde zeer toegewijd te zijn aan de grondwet en de eenheid van Spanje. Hij gaf de Spanjaarden verder een boodschap van rust en hoop mee "Het zijn moeilijke tijden maar wij zullen die overwinnen en verder komen", aldus de koning.

Onafhankelijkheid 

De regionale overheid van Catalonië is van plan aan het einde van deze week de onafhankelijkheid van de regio uit te roepen. Dat heeft de Catalaanse president Carles Puigdemont in zijn eerste interview sinds het referendum van zondag gezegd.

Puigdemont noemt het een "fout die alles zal veranderen", wanneer de regering in Madrid probeert het gezag in de Catalaanse overheid over te nemen. Dat meldt BBC. Volgens hem is er momenteel geen contact tussen de regering en de Catalaanse overheid.

Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?
111
Waarom wil Catalonië een onafhankelijke staat?

Gewonden

Bij het referendum voor onafhankelijkheid van de regio vielen zondag ruim negenhonderd gewonden toen de politie hard ingreep om te voorkomen dat Catalanen gingen stemmen. Er werd onder meer geschoten met rubberen kogels en menigtes werden uiteengedreven door agenten met wapenstokken.

Het Spaanse hooggerechtshof had het referendum illegaal verklaard, maar de regionale regering van Catalonië zette toch door. Daarop besloot Madrid om duizenden agenten naar Catalonië te sturen om de stemgang te dwarsbomen.

Dinsdag protesteerden ruim 300.000 mensen in Catalonië tegen het optreden van de politie. Vooral in Barcelona kwamen veel mensen samen.