Het Kremlin heeft de aanhangers van Alexei Navalny gewaarschuwd zonder officiële toestemming geen betogingen te houden nu hun leider twintig dagen cel heeft gekregen. Wie toch de straat opgaat, wordt vervolgd.

De oppositie wil op 7 oktober, als president Poetin zijn 65e verjaardag viert, in Poetins geboorteplaats Sint-Petersburg, een grote demonstratie houden. Oppositieleider Navalny zit dan echter nog in de gevangenis. Hij riep zelf op tot een protestactie zaterdag in Sint-Petersburg.

De sociaal-activist Navalny (41) wil komend jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar de kiescommissie heeft hem vooralsnog de voet dwars gezet. Hij heeft een veroordeling op zijn naam wegens verduistering en fraude. Wie in Rusland een strafblad heeft, kan geen president worden.

Navalny werd maandag tot twintig dagen veroordeeld juist wegens het organiseren van demonstraties zonder dat daarvoor een vergunning was afgegeven.

"De oude man Poetin is zo bang voor onze bijeenkomsten dat hij besloten heeft om zichzelf blij te maken met een cadeautje voor zijn verjaardag", twitterde Navalny na de uitspraak van de rechter.