De rechtbank van Moskou heeft de Russische oppositieleider Alexei Navalny een gevangenisstraf van twintig dagen opgelegd vanwege het organiseren van "ongeoorloofde demonstraties".

De Poetin-criticus heeft volgens de rechter meerdere malen de wet op het gebied van het organiseren van openbare evenementen overtreden. Navalny moest dit jaar om exact dezelfde reden al twee keer eerder de cel in. In juni kreeg hij nog dertig dagen celstraf opgelegd.

De politie hield Navalny afgelopen vrijdag aan bij het verlaten van zijn huis in Moskou. Naar verluidt was hij van plan om een regionale campagnebijeenkomst bij te wonen.

De politicus zal vanwege zijn opsluiting de geplande campagnebijeenkomst zaterdag in Poetins geboortestad Sint-Petersburg moeten missen. De Russische president wordt die dag 65 jaar.

"De oude man Poetin is zo bang voor onze bijeenkomsten dat hij besloten heeft om zichzelf blij te maken met een cadeautje voor zijn verjaardag", twitterde Navalny na de uitspraak van de rechter.

Verkiezingen

Navalny, die in 2018 mee wil doen aan de presidentsverkiezingen, gaf in maart en juni ook al de aanzet voor landelijke demonstraties tegen de regering en de corruptie in Rusland. De Centrale Kiesommissie in Rusland besloot hem daarop uit te sluiten van de presidentsverkiezingen.