Een terugkeer van Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht, heeft voor Myanmar de hoogste prioriteit, zegt de Myanmarese regering. Beide landen zijn maandag overeengekomen een werkgroep op te richten om de ruim een half miljoen vluchtelingen te laten terugkeren.

''Het repatriëringsproces kan elk moment beginnen voor degenen die wensen terug te keren naar Myanmar'', zei een verantwoordelijk minister uit Myanmar tegen de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. ''Degenen die erkend zijn als vluchteling worden zonder probleem geaccepteerd en hun veiligheid en waardigheid zijn gewaarborgd.''

Het is echter niet duidelijk hoeveel van de gevluchte leden van de islamitische minderheidsgroep officieel zijn erkend als vluchteling of welke criteria daar precies voor gelden.

De Rohingya worden in het overwegend boeddhistische Myanmar onderdrukt en zijn na militair geweld massaal op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh. Dat gaat daar gebukt onder. De VN sprak eerder van etnische zuiveringen.

De status van de bevolkingsgroep in Myanmar blijft vooralsnog onduidelijk. Tot nog toe kunnen ze geen staatsburger worden en staan ze te boek als illegale immigranten.

Rohingya-kinderen spelen in modder ondanks benarde situatie
60
Rohingya-kinderen spelen in modder ondanks benarde situatie