De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag weer geroepen dat de hulp aan het door orkaan Maria getroffen eiland Puerto Rico "geweldig" is. Dit ondanks aanhoudende kritiek van lokale autoriteiten en Democraten dat Trump de bewoners in de kou laat staan.

Het eiland, een vrijstaat van Amerika, werd twaalf dagen geleden getroffen door de orkaan.

De bijna 4 miljoen bewoners lijden sindsdien en hebben tekort aan primaire levensbehoeften als water, voedsel, elektriciteit en medicijnen. De wegen zijn nog vrijwel onbegaanbaar. Tot nu toe zijn zestien mensen om het leven gekomen als gevolg van de storm.

Burgemeester Carmen Cruz van hoofdstad San Juan richtte vrijdag een noodkreet aan Trump omdat de noodhulp nog steeds niet op gang was gekomen. "Laat de wereld niet zien dat wij tweederangsburgers zijn", stelde zij. "Laat niet zien dat wij beesten zijn die u liever kwijt dan rijk bent."

Luchtbeelden tonen verwoestingen in Puerto Rico
124
Luchtbeelden tonen verwoestingen in Puerto Rico

Golf-resort

Maar Trump blijft volhouden dat Amerikaanse hulpverleners "geweldig werk" verrichten op Puerto Rico. Berichten in media van bewoners die creperen van de honger en de dorst, doet hij af als "fake news van politieke tegenstanders". De president, die het afgelopen weekend weer doorbracht in zijn golf-resort, brengt naar verwachting dinsdag een bezoek aan het eiland.

De president zei vrijdag nog dat Puerto Rico lastig te bereiken is omdat het "een eiland is, omgeven door water, heel veel oceaanwater".

Extra militairen

Het ministerie van Defensie liet zondag weten 1.800 extra militairen naar de vrijstaat te sturen voor noodhulp. De orkaan Maria trof het eiland vorige week. Het is de hevigste storm in bijna een eeuw tijd die Puerto Rico trof.

Volgens een woordvoerder van Defensie gaat het een grote klus worden het eiland opnieuw op te bouwen en zijn daar nauwelijks mensen voor opgeleid. Bovendien zet Trump zijn vraagtekens bij de financiering van de wederopbouw en de rol die Amerika daar in moet spelen. Puerto Rico heeft al een schuld van tientallen miljarden dollars.

Trump heeft donderdag wel beperkingen op de scheepvaart naar Puerto Rico opgeheven om het door orkaan Maria getroffen eiland zo snel van hulpmiddelen te kunnen voorzien.

Afgevaardigde VS geëmotioneerd door trage hulpverlening aan Puerto Rico
64
Afgevaardigde VS geëmotioneerd door trage hulpverlening aan Puerto Rico