De Turkse strijdkrachten hebben hun grootste overzeese basis geopend in de hoofdstad van Somalië. Daar moeten Turkse legerofficieren ruim tienduizend Somalische militairen gaan trainen, zei een hoge Turkse functionaris.

De Somalische premier Hassan Ali Khaire woonde de officiële opening zaterdag bij. Hij stelde dat het trainingscomplex in Mogadishu een rol kan spelen bij de "reconstructie" van de Somalische strijdkrachten. Die moeten volgens de premier uitgroeien tot "goed getrainde eenheden die het Somalische volk vertegenwoordigen".

De bouw van de basis heeft ongeveer 50 miljoen dollar (ruim 42 miljoen euro) gekost. Het complex beschikt onder meer over sportfaciliteiten. Er kunnen duizend soldaten tegelijk worden ondergebracht en opgeleid. De stafchef van de Turkse strijdkrachten, Hulusi Akar, was zaterdag aanwezig bij de openingsceremonie.

De banden tussen Ankara en Mogadishu zijn al jaren hecht. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bezocht het land twee keer. Zijn bezoek in 2011 maakte hem de eerste niet-Afrikaanse leider in ongeveer 20 jaar die een bezoek bracht aan het door conflict verscheurde land.