Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt mag uitbreiden. Voortaan mogen in het slachthuis tweeënhalf miljoen varkens per jaar worden geslacht, dat was eerst anderhalf miljoen.
 

Dat heeft de plaatselijke provincieraad bepaald. Eerder dit jaar moest de vestiging van de Debra Group een maand dicht nadat Animal Rights er met verborgen camera's schokkende beelden van dierenmishandeling aan het licht had gebracht.

De varkens daar werden onder meer geschopt, geslagen en bij bewustzijn verdronken in een heetwaterbad. Het omstreden bedrijf kreeg na het invoeren van allerlei maatregelen een tweede kans en heropende in april.

Animal Rights

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is zwaar teleurgesteld dat het 'gruwelslachthuis' mag uitbreiden. "De hoofdverantwoordelijken voor de zware mishandeling van varkens in het slachthuis Tielt zijn nog altijd niet gestraft", zegt Robert Molenaar, directeur van de organisatie. "Zij worden nu beloond met een fikse uitbreiding. Opnieuw prevaleert het economisch gewin boven het welzijn en de rechten van dieren."

Animal Rights is een juridische procedure gestart tegen de directie en tegen de medewerkers die martelend zijn gesignaleerd. De organisatie vindt dat de rechtsstaat schade wordt toegebracht als die niet strafrechtelijk worden worden aangepakt. "We hebben een klacht via de advocaat ingediend en wachten nog op het pakket van Brugge om stappen te nemen", aldus Molenaar.

Bij de Debra Group, waar het slachthuis onderdeel van is, was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.