Iran heeft gedreigd zich terug te trekken uit het atoomakkoord uit 2015. "Als Washington zich terugtrekt uit de nucleaire deal, heeft Iran de mogelijkheid dat ook te doen", aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif tegen nieuwszender Al-Jazeera.

Teheran beloofde twee jaar geleden het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. Het akkoord tussen Iran en meerdere wereldmachten kwam recentelijk weer onder een vergrootglas te liggen door kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij noemde de onder zijn voorganger Obama gemaakte afspraken eerder "een van de slechtste deals ooit."

Minister Zarif zegt nu dat "Washington zich in een betere positie zal bevinden als het wel vasthoudt aan de overeenkomst." Al-Jazeera berichtte aanvankelijk dat Zarif had aangekondigd dat Iran ook uit het atoomakkoord stapt als de VS hun steun opzeggen. De zender verwijderde dat citaat later omdat de bewindsman volgens een Iraanse functionaris verkeerd was geciteerd.

Uranium

Iran beloofde in het akkoord geen kernwapens meer te zullen ontwikkelen en de voorraad uranium waarover het beschikt te verminderen. Wel mocht het nucleaire programma worden voortgezet, maar alleen voor wetenschappelijke en economische doeleinden. In ruil daarvoor zouden internationale sancties tegen Iran worden beëindigd.

Wapenwedloop

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet vorige week weten dat de VS uit het atoomakkoord stapt als dat niet op bepaalde punten wordt aangepast. Ook bondgenoten van de VS vrezen dat Trump een punt zet achter de Amerikaanse deelname aan het akkoord. 

Frankrijk waarschuwde eerder al dat een dergelijke stap een regionale wapenwedloop tot gevolg kan hebben. Iran meldde zaterdag met succes een nieuwe ballistische raket te hebben getest, die een bereik zou hebben van tweeduizend kilometer en kernkoppen kan dragen.