Vladimir Putin heeft op de Russische televisie laten weten dat de laatste voorraad chemische wapens van Rusland is vernietigd. Dat is drie jaar eerder dan gepland.

De Russische president omschreef de ontwikkel als een "historische gebeurtenis". Rusland loopt zo drie jaar voor op de afspraken die in 1993 zijn gemaakt tijdens de Chemical Weapons Convention (CWC).

Poetin merkte tegelijk ook op dat de Verenigde Staten hun verplichtingen niet zijn nagekomen om chemische wapens te vernietigen. De VS hebben dat al driemaal uitgesteld, omdat er sprake zou zijn van een gebrek aan financiële middelen, klaagde Poetin voor de televisiezender Rossiya 24.

Verdrag

In 1993 werd, na de Koude Oorlog, besloten dat er iets gedaan moest worden aan de wereldwijde voorraad van chemische wapens. Daar werd onder andere afgesproken dat het verboden is om chemische wapens te gebruiken, te produceren of op te slaan. 

Veel landen, waaronder ook de Verenigde Staten en Nederland, hebben dit verdrag ondertekend. Syrië bijvoorbeeld niet. Dat land komt de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege het gebruik van chemische wapens.