
'Europese Unie moet vijftigduizend Afrikaanse vluchtelingen opvangen'
De EU-lidstaten kunnen zich vrijwillig voor opname van vluchtelingen melden en krijgen daarvoor een financiële vergoeding. De commissie zet daarvoor vijfhonderd miljoen euro opzij.
Door erkende vluchtelingen direct uit Afrika langs legale weg naar Europa te laten overkomen, vallen zij niet ten prooi aan mensensmokkelaars en hoeven zij hun leven niet te wagen. Het gaat vooral om vluchtelingen uit Libië, Egypte, Niger, Soedan, Tsjaad en Ethiopië.
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker riep de EU vorige maand al op om meer solidariteit te tonen met Afrika en 'legale paden' te openen. De hervestiging van Syrische vluchtelingen uit Turkije en het Midden-Oosten moet ook doorgaan, oordeelt de commissie.

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
Animatie door In60seconds
Solidariteit
EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) wijst er ook op dat de EU-lidstaten solidair moeten blijven met Italië en Griekenland.Twee jaar geleden spraken de EU-landen af 120.000 asielzoekers vanuit die landen te verdelen over de andere lidstaten.
Dat programma liep op 26 september af en zal naar zijn verwachting uiteindelijk 37.000 legale migranten een nieuw thuis geven. Het gaat vooral om mensen uit Eritrea en Syrië. Tegelijk moet het terugsturen van illegale migranten sneller en beter. De commissie stelt voor de Europese grens- en kustwacht daar een centrale rol in te geven.
Avramopoulos vindt het nu tijd om ''snel het juiste compromis te vinden over de hervorming van het Europees asielstelsel." Volgens de commissaris kan de EU "niet met tijdelijke oplossingen blijven werken."
De lidstaten hebben vorig jaar 710.400 mensen een beschermde status gegeven, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Het gaat om een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015. Nederland verleende bijna 22.000 mensen asiel of bescherming, een stijging van 28 procent.