Afschaffen Obamacare in Amerikaans Congres weer niet gelukt

Een laatste poging Obamacare af te schaffen is in het Amerikaanse Congres gestrand. De Republikeinen zijn er niet in geslaagd voldoende steun te krijgen voor het betreffende wetsvoorstel, gemaakt door Lindsey Graham (South Carolina) en Bill Cassidy (Louisiana).

Verscheidene senatoren hebben gezegd dat het wetsvoorstel daarom niet in stemming zal worden gebracht. "We hebben gewoon geen tijd meer", liet senator Ron Johnson weten. 

Zijn Republikeinse partijgenoot Pat Roberts stelde dat de hervorming van de gezondheidszorg, een verkiezingsbelofte van president Donald Trump, "in enige vorm" op een later moment aan de orde zal komen. Volgens meerdere senatoren komt de eerstvolgende realistische gelegenheid in het fiscale jaar 2019. Dat begint 1 oktober 2018.

Trump zei eerder op de dag, nog voordat de stemming werd afgeblazen, al dat hij is "teleurgesteld in een aantal zogenaamde Republikeinen" dat niet voor het voorstel wil stemmen. 

Plannen

Plannen om een eind te maken aan Obamacare hebben het tot dusver niet gered. De krappe meerderheid van de Republikeinen in de Senaat (52-48) bleek telkens funest. Afvalligen, onder wie John McCain, stemden met de Democraten tegen. 

De Republikeinen proberen al sinds de invoering van het zorgstelsel in 2010 een manier te vinden om er weer van af te komen. Bij goedkeuring van het nieuwste wetsvoorstel krijgen staten meer controle over de honderden miljarden dollars die de federale regering jaarlijks uitgeeft aan zorg. Op deze manier kunnen staten stoppen met Obamacare.

Critici binnen de partij menen dat het plan, een uitgeklede variant op de vorige versies, onder meer een gezondheidszorgprogramma voor arme mensen ondermijnt. Daarnaast zouden ook nog te veel onderdelen van Obamacare blijven bestaan.

Volgens de rekenkamer van het Congres verliezen mogelijk miljoenen Amerikanen hun zorgverzekering als de wet wordt ingevoerd. Democraten pleiten intussen voor samenwerking met de Republikeinen om tekortkomingen van Obamacare op te lossen.

Lees meer over:
Tip de redactie