Venezolaanse oppositie zegt gesprekken met regering Maduro af

De Venezolaanse oppositie heeft voor woensdag geplande gesprekken met de regering van president Nicolás Maduro om de diepe politieke crisis op te lossen afgezegd.

De voorzitter van de Commissie voor het buitenlands beleid van het buitenspel gezette parlement, Luis Florido, zei dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor de gesprekken in de Dominicaanse Republiek

Rond half september hadden beide partijen daar onderhandeld over de randvoorwaarden voor een dialoog onder bemiddeling van de president van de Dominicaanse Republiek, Danilo Medina. De tegenstanders van de regering eisen de vrijlating van politieke gevangenen, een tijdschema voor verkiezingen en het herstel van de bevoegdheden van het parlement.

Begin augustus werd na een door de oppositie geboycote verkiezing een grondwetgevende vergadering opgericht met 545 leden. Die wordt gedomineerd door regeringsgetrouwe socialisten en heeft als staatsorgaan de taken van het parlement overgenomen.

Politici van de oppositie zijn met strenge straffen bedreigd. Veel westerse landen beschuldigen Maduro ervan een dictatuur te vestigen. Sinds april zijn er hevige protesten tegen Maduro, meer dan 120 mensen kwamen daarbij om het leven.

Lees meer over:
Tip de redactie